Friday, November 27, 2015

BACKPACKER ~ HATYAI SONGKLA, THAILAND - PART 3 (Finale)

HALO HALO!

Salam jumaat buat semua, semoga Jumaat ini memberikan rahmat dan ketenangan buat semua. (perasan jerr tau ada orang baca entry). Hehe

Ok hari ni kitew sambung pengembaraan ke tanah Hatyai, Thailand!

Puas wefie dan menikmati keindahan kat pantai Samila Beach Songkla, Abe Tuk tuk bawa we all untuk lihat view dari atas bukit pulak. Jom kitew?

#TAN KUAN HILL TOP, SONGKLA

Hill ni terletak kira-kira 5 minit perjalanan jer dari Samila Beach, apa yang menariknya kita akan naik lift jenis condong 40 degree untuk sampai ke atas yang makan masa kira kira 5 minit dan terus jer dah boleh nikmati view pantai Samila Beach! Tiket masuk 30 bath jer, (RM3). Ok tak nak cerita panjang, belanja view! taraaa!!


" Subhanallah, view pantai Samila Beach cantik sangat kan?"

 " Kelihatan kapal-kapal layar dan bot kecil menambah suasa pantai yang damai"



Di bahagian atas bukit ni ada rumah api dan tempat sembahyang agama. Tapi jangan risaum kitew boleh je pusing-pusing sekitar hill untuk nikmati view. Sesekali akan kedengaran bunyi lonceng mungkin tanda dah masuk waktu sembahyang agama they all mungkin?


 " Ni area selat Songkla, kapal-kapal kecil banyak melabuh di sini, sekitar kawasannya perkampungan nelayan aku agak,"


" View bandar songkla, angin boleh tahan kuat kat atas ni, walaupun cuaca terik tapi tak terasa sangat"

 " Kiut miut je landskap kat atas hill new"


Korang nak tau?, aku ingat kat Malaysia je dalam asia tenggara ni yang ada Love Lock, gupenya kat Songkla ni pon hado okay!. Haa sesiapa gase nak simpan cinta dye lagi jauh sikit dari Penang Hill leh la lock mangga cinta ada di sini . Hahaha



Songkla ni macam diantara dua selat, kanan selat songkla sebelah kiri laut lepas. Nice view! terpegun melihat ketenangan tempat ni. Haa pada sesiapa yang nak g ke Hatyai tu sila masukan tempat ni dalam list anda okay!. Kalau tak pergi rugi tau!




Ada juga ditampal ayat-ayat motivasi yang menarik kat atas bukit ni so dye macam buat kita terasa selesa dengan ayat-ayat positive tuew dan jom tenangkan fikiran anda kat Hill ni!


Gambar berdua haruslah banyak kat atas nu kan, hhuhuhu sila abaikan muka kami yang berpanas berhujan comot gituew. wink wink



"Ada beberapa kawasan tinjau yang boleh kita lihat view"



 " Nak fefiling bunga-bunga cinta di atas bukit boleh?"

" Sungguh indah ciptaanMu ya Allah, tak dapat diungkapkan dengan kata-kata, you all datang dan lihatlah sendiri"

" Haa ini la lift yang 40 degree tu "

Puas ambil angin atas hill tu kitew singgah jap Songkla Aquarium tengok apa ada kat sana. Entrance masuk dah 200 bath dewasa dan 150 bath kekanak hokay Disini juga ada food court halal mana tau tergase lapa nak makan silalah menjamu selera We all dah makan kenyang kat pantai Samila Beach pekena songtam dan nasi goreng seafood peh masyuk betul!

# SONGKLA AQUARIUM

 "Sempat singgah Songkla Aquarium"

Abe tuk tuk ajak g tengok Gajah kat Cang Puak Champ, beriya ajak ke sana  tapi aku menolak, bukan ape aku tak berapa berminat aktiviti tengok gajah atau naik gajah ni sebab tergase menyeksa binatang jer. Walaupun aku ni bukanlah pencinta binatang sangat tapi aktiviti tu bagi aku tak perlu kot.

Dekat sini ada juga Muzium 3D Art tapi disebabkan dah petang time tu we all decide cancel pergi lagipun jarak nak balik ke Hotel boleh tahan jauhnya. Lagi-lagi naik tuk tuk  jek kan kerlas ko jah memang adventure sangat. 

Ni nak story peristiwa dalam tuk tuk time balik tu, tetiba langit gelap macam nak hujan dipertengahan jalan. Apa lagi kelam kabut abe tuk tuk berhenti tepi jalan untuk tutup bahagian tepi tuk tuk dengan kanvas. (Time tu nak snap picture boleh lupa pulak, touching punya pasal). Abe tuk tuk ni drive dengan wife dye, they all sangat caring dan sentiasa tanya kitew ok tak, mana nak pergi, tu yang tegase touching tu.

Elok dah nak sampai bandar Hatyai tetiba bahagian tengah tuk tuk ni keluar bunyik meletop!. Ya Allah mau tak melompat aku time tu, time tu xda pikir lain dah, dalam otak pikir ni mesti BOM Pengganas ni!..

Punya la lawak gupenya lepas check tu bunyi tayar spare meletop sebab panas sangat bawah tuk tuk tu,, adeh ingatkan terrorist la tadi. Fuhh lega hati den.

" Boleh pulak ada rumah ala-ala cina dekat bandar Hatyai ni, chans kan?"

Shopping time kat Central Festival Hatyai dan pusing-pusing are bandarnyer sebelum balik ke hotel semula. Macam-macam barang jual kat Hatyai Town ni tau!

Maapla satu gambar pon xde sebab dye macam kalau dah tiba waktu shopping atau makan best selamat tinggal sang kamera.. gituew? Hahaha

Petang tu lepas balik dari shopping kat Hatyai Town, we all spend masa makan dan makan lagi di Khlong Hae Floating Market. Tula bila dah menginap di sini dah susah kalau nak pusing-pusing dan shopping area Hatyai town. But its okay sebab shopping bukan priority untuk trip backpacker kali ni.So chill jer okay!

" Haa ini la part atas Floating market yang jual barang souvenir tu"

Pagi tu bersiap awal untuk gerak balik naik bas KKKL okay, berat rasa hati nak berpisah dengan Bandar Hatyai ni sebab kat sini terasa sangat kedamaiannya, keindahan alamnya, keramahan orangnya dan terasa selamat walaupun macam-macam dah berlaku kat bandar ni selama ni. 

#LEE GARDENS PLAZA HOTEL, HATYAI

 " Nampak tak abe polis a.k.a tentera berkawal je kat area Lee Garden Plaza Hotel yang pernah dibom beberapa tahun yang lalu, tapi Alhamdulillah tegase aman dalam rahmatNya"

" Dalam Shopping kompleks ni jual macam-macam, ala lebih kurang macam plaza kat tempat kitew jugak"

 " Kat sekitar Lee Gardens Plaza ni ada jual souvenir tapi harganya mahal sket la kalau nak compare masa di Floating Market"

Sebelum bertolak balik jam 12 tghari waktu Thai, we all isi perot dengan makan KFC Thai.

" After all, sos Malaysia paling best kat donia aku gase, nasib burgernyer dap dap
 ~sob sob sos cili banyak garlic *nanges*"


Haa sebelum aku habiskan story kembara backpacker we all di Hatyai ni nak story sket tentang KFC Thai yang you all wajib cuba kalau sampai kat Thailand ni, (pastikan Halal ye sebab ada area yang KFCnyer tak halal)  Ini dia Nasi Urap Pedas Thai. Rasanya masyaAllah layan habis, pedas, masam manis sume cukup. Sampai la ni dok teringat jer kat nasi urap ni bila lah lagi dapat bertemu kembali, hukhuk


Alhamdulillah trip backpacker we all berjalan dengan lancar dan happy sangat dapat berpeluang datang ke sini lalu jalan darat jer, Adventure ok! lepas ni nak menempuh perjalanan balik ke Jay Bee yang makan masa kira-kira 15 jam!.. Wuaa stress nyer mak time tu!, Tapi oh yeahh cabaran encik suami supaya aku naik bas berjaya di sahut dengan jayanya.


Thanks for the memories Haytai, till we meet again one day, stay natural, stay beautiful & stay peaceful okay!.''  Xoxo. *Sendu kitew nanges teringatkan you wahai Hatyai*


Sunday, November 22, 2015

BACKPACKER ~ HATYAI SONGKLA, THAILAND - PART 2

#HALU HALU SAWADIKAP!

Sambungan Misi Backpacker ke Hatyai, Songka, Thailand

Cuti lagi kite hari ni erk!. Bila dah masuk hari ke tiga kat umah otak boleh beku kalau tak buat apa-apa tau.(Haa Johor je cuti tau sebab hari ni Birthday Sultan Johor kitew),okay dari dok boring tak tahu nak buat apa meh la kitew sudahkan cerita misi backpacker we all ke Hatyai beberapa bulan yang lalu. Jom hayati keindahan Hatyai!


"Selamat pagi!, Wee ni muka fresh pagi-pagi time tengah tunggu Tuk tuk datang amik we all nak pusing-pusing kat Hatyai,Songkla"

Time ni we all decide nak naik tuk tuk je untuk bawak we all pergi beberapa tempat menarik kat Hatyai. Pada mulanya ingat nak sewa motor,tapi melalui cerita blogger ramai suggest amik pakej terus sebab lebih mudah dan confirm sampai (kalau drive sendiri takut tersesat!).We all minta hotel suggestion tuk tuk yang murah & boleh layan kita pusing-pusing Haytai sampai lebam. Runding punya runding, alhamdulillah dapat la yang murah  on way 240 bath untuk bawa kita ke tempat pertama pagi tu iaitu

# HATYAI CITY MUNICIPALITY PARK


Haa kalau you all nak tahu tempat ni merupakan tempat tumpuan kalau pelancong datang ke Hatyai. Sebab apa tau, kat dalam park ini aje ada Hatyai Icedome, Hatyai Cable Car, & Phra Buddha Mongkul Maharaj (Tallest Standing Buddha Image).

 " Entrance nyer colourful erk"

" Amik gambar depan entrance je, khabarnya ala-ala Snow Walk I- CIty Shah Alam jerr, bayaran masuk 150 bath (RM15). Kalau dah masuk kat Shah Alam mesti tau dah standardnya acaner, erk?"

 " Disebabkan we all sampai terlalu awal, kira-kira jam 8.00 pagi waktu Thai, so masih tak ramai orang lagi, so jomlah kitew pusing-pusing taman ni"

" Anak itik digi pon hado kat sini?.. hewhew

OK untuk sampai ke kereta kabel kita kena naik shuttle yang disediakan dan sorang dikenakan 20 bath je. Laluannya agak curam ala-ala naik cameron gitew dan sepanjang pendakian kita akan jumpa kuil Buddha yang bentuknya unik-unik. Jaraknnya lebih kurang 700 meter aku agak. Kalau nak berjalan naik ke atas jenuh jugak kaki. So better kita naik je shuttle ni dan nikmati view alam hijau yang indah!

" Yeah dah sampai atas bukit Hatyai Cable Car, Nice view"

# HATYAI CABLE CAR

 " Trade mark tempat ni simple jer ala-ala huruf kat Hollywood gitew"

" Dah sampai atas ni haruslah wefie berdua ye tak?"

" Subhanallah hati ni rasa damai sangat bila berada kat atas ni"

" Baru perasan kat Hatyai ni tak banyak di bina bangunan tinggi, kenapa ek?"


" Ok di sinilah station untuk naik cable car Hatyai tu"


Nampak tak station seberang sana?. katanya ada walk way dan ada kuil budhha lagi kat sana.Nasib suami la dapat isteri penakot cam aku ni, gigih ajak aku naik tapi lebih gigih aku cakap tak nak naik sebab bagi aku cable car yang naik kat Langkawi dulu lagi mencabar. Harga tiket boleh tahan 150 bath so runding punya runding akhirnya aku berjaya tak naik. Hahaha 


Di station cable car ni ada jugak cafe kot la nak fefiling romantik main tenung-tenung mata berdua sambil hirup udara segar dan berlatarbelakang kan view dari puncak bukit ni. Souvenir pun ada jual jugak macam t shirt, FM, keychain, tapi nasihat aku toksah beli la, harga kat tempat tinggi macam ni haruslah jauh lebih mahal dari kat tempat rendah kan?,,hewhew

" Agak-agak 950 batu ni pergi mana erk?"

" Jauh dari rumah, jauh dari asal, dekat dalam hati, rindu itu pasti. :)"

 " Design cable car tu gasanya seakan kat Langkawi, so kalau tak naik pon x nyesal kot"

#TALLEST STANDING BUDDHA IMAGE

Kelihatan banyak juga pengunjung datang sembahyang kat situ. Ok memang tinggi bebenor standing budhha ni khabarnya setinggi kira-kira 19.9m dan seberat 200 tons. Wow beratnya!,

" Kat Thailand ni ada macam macam jenis patong buddha, ada yang baring, ada yang duduk, ada yang berdiri, Haa hat ni yang berdiri"

 " Wefie dengan si tallest, checked!"



Bagi aku masing-masing ada kepercayaan agama masing-masing. Hak beragama itu kita tak dapat nak sekat kerana tak semua lahir dengan anugerah iman terhadapNya. So di sini kat mana-mana pun ada nampak kuil dan dalam masa yang sama ada surau. Walaupun majoriti penduduk di selatan Thailand ni orang Islam, tapi agama rasmi Thailand bukan Islam so kebebasan pada agama lain tiada batasan. 

 " Alhamdulillah atas nikmat iman kita sebagai orang Islam, dimana pun bumi kita pijak, pandangla dalam dasar hati anda & tanyalah siapa Pencipta yang Agung, InsyaAllah pasti akan bertambah keimanan anda kepadaNya"

 " Amboi syoknya orang Thailand seluruh pelosok dah ada wifi free, Malaysia bila lagi? # huntunglahh!!"


Puas dah amik gambar dan amik ketenangan di atas puncak bukit ni, we all bergerak turun untuk ke next destination.Untuk ke Songkla makan masa kira-kira satu jam setengah perjalanan dengan anggaran jarak kira-kira 50 km. Boleh tahan la jauhnya.

Biasa dengar blogger akan sewa teksi atau van tetapi kali ni we all lain sikit, nama pun backpacker so haruslah naik tuk tuk ajer!. Runding punya runding Alhamdulillah dapatlah we all harga termurah kot 1500 bath (RM150) pusing-pusing Songkla dan Hatyai sepanjang hari ni termasuk return Hotel. Yang ditunggu-tunggu kini semakin hampir, Samila Beach,Songkla yokk!!

" Satu keunikan yang ada kat Hatyai ni, walaupun jalannya sentiasa sibuk tapi perjalanan sentiasa smooth jer. Maksudnya jammednya tak lah stuck memanjang"

 " Haa bukan senang nak suruh suami aku ni posing buat peace cengginih, bukan senang okay,, bukan senang *lap peluh di dahi sendiri*"

 " Gambar muka teruja yang tak leh nak cover lagi dah, tak sabar dah nih nak meet the beach!"

" Elok kat tengah traffic light tu terjumpa pulak geng gegurl dari Malaysia yang on da way nak ke Samila Beach jugak, haruslah teruja kan orang kitew ada kat negara orang, sempat snap gambar ni buat kenangan gitew"

"Dalam sibuk menikmati view dari dalam tuk tuk, dengar pulak suamiku jerit-jerit tunjuk kilang company dye (tuk tuk ni open air so paham-paham jekla nak cakap kena jerit kuat sket), amboi teruja benar nampak cik abang?"


video
" Haa ce dengar lagu Thai dia happening kan? cuaca pon berangin, enjoy!"

" Benda paling banyak kat Thailand selain kereta toyota & honda ce teka apa?? 7 Eleven lah!, bayangkan setiap 500 meter je mesti ada 7 Eleven"

" Perjalanan kira-kira sejam setengah ni tak terasa sebab view bandar Hatyai Songkla ni cantik sangat!, bersih, tak terlalu sesak, tak terlalu sunyi, just nicee!"

" Bunga kertas tanam tepi jalan pn kelihatan lawa,ke mood aku yg tengah lawa time tu erk?"

" Samila Beach.Welcome!"

 " Subhanallah, Subhanallah, Subhanallah, Cantiknya ciptaan Allah"

 " Jalan tepi pantai Songkla, orang ramai tapi jalan smooth jerr, tempat pon bersih"

 " Mermaid Gold ni trade mark Songkla,ala-ala duyung menunggu putera rajanya datang melamar gitew, tapi cian gak kena tunggu panas-panas ni, nasib tak cair"

 
Di pantai Samila ni memang lengkap dengan kemudahan toilet, tempat makan, surau, tempat jual souvenir, tempat santai-santai dan taman mainan kanak-kanak untuk beriadah. Kalau hujung minggu mesti warga Thailand bawak anak-anak dia bersantai kat sini kan?. Yang bestnya kat sini ada jual junk food Thai yang panas-panas. Haa meh belanja gambar sikit, sorry jangan terliur yer!

 " Mari-mari cucok panas, harga range 20 ~ 100 bath jerr!"

 " Sotong celup tepong celup myk panas pon hado! Ya Allah sedapnyer sotong cucuk 50bath gemuk gemuk sotongyer"

" Tengok range harga dia tahap mampu milik lagi la, rasanya pun sedap-sedap. Memandangkan aku ni penggemar makanan Thai so memang heaven la bagiku"

" Haa the best in Thailand ni, Songkla songtam! (spicy papaya salad) 60 bath jer"


 " Kedai souvenir & kedai mainan memang banyak kat sini, sediakan cash money saja"

"Sempat lagi mintak pakcik tuk tuk amik gambar we all dalam tuk tuk legend ni"

 " Jom! kitew amik gambar bertiga, ngeee!"

" Kucing meow terbesar kat asia aku gase,ni kalau nana (my niece yg penakot kucing) nampak ni mau dia menjerit lari lintang pukang, haha"

" Nama tugu ni The Seulpture of The Mouse and the Cat. Khabarnya macam pengembaraan kucing dan tikus untuk kembali ke kampung halamannya, Wah kalau buat filem mesti jadi hits erk?"

 " Walau dalam panas terik tapi disebabkan seronok punya pasal hilang rasa panas dan penat bila tengok view pasir putih ni"

" Mercu tanda pantai songkla, haiish banyak nak mercu tanda mana satu ni"


Rasanya setakat ini dulu entry untuk kali ni, lepas ni nak pergi tempat tinggi atas bukit, dia punya view Subhanallah! belanja habis!,Apepon kenangan bersantai di pantai Samila memang satu kenangan yang indah. Antara pantai yang tercantik kat Asia okay!. 

Till next entry! see yaa!