Thursday, October 14, 2010

SELAMAT MALAM

Assalammualaikum, Selamat Malam
huhu, sudah lamenye aku tidak berada di sini,..
dalam arti kata lain, amat pemalas untuk update blog!..haha
alhamdulillah,...
perot sudah kenyang skrg,
terima kasih sahabatku Oked Kama kerana sudi temankan aku mkn malm nie ya,..
herm hari ini agak sedikit luar dr kebiasaan
kerana aku berinternet dr cyber cafe shj,
sebab ape? sebab sume org dirumah belum pulang, so aku xberani nak balik uma, 
yaahhh, saya memang penakot k!,..haha!

tapi act. aku dh balik uma td, itupun sebab nak buat sesuatu
yg agak penting jugak la,
buat ape ek? ( biarla rahsia??)
 herm ada kaitannya dgn ape yg aku ingin ceritakan hari ni,
balik shj dari kerja aku terus je pergi berjumpa seseorang atas niat utk meminta tolong berikan air bagi lembutkan aty ank saudaraku yang sulung nie,
bukannye ape, dye agak hype active, so kami berikhtiar tuk cari jalan bagi kurangkan hypenye itu,..  
so jumpe aje ustaz tu, aku pon terasa nak minta sekali air untuk mak & akak ku kerana semalm mereka kurang sihat,muntah2 yg agk teruk secara tiba2  
(agk pelik kan?)
ketika bacaan doa dibuat, tiba2 sje, aku merasa sesuatu yg xkena,
tapi aku xkata ape2,..aku cuma menunggu penjelasan dari ustaz tersebut,
habis shj bacaan doa dr ayat suci Al-quran, ustaz tu ada mengatakan yg rumah aku kurang elok,...
aku agak pelik? kurang faham,..
apa kaitan pula air untuk mak aku dgn rumah aku pula??
bunyinya lebih kurang begini,...
"Rumah kamu ni teruk dah,ada yang kianat,...tapi jgn risau, sy dh bersihkan,
  insyallah kita tawakal saje pada Allah"
aku agak tercengang tyme tu,
pelik kan? 
perkara ini dh berapa kali terjadi, kata2 yg agak lebih kurang sama aku dgr dr org2 alim yg mungkin bagiku Tuhan tunjukkan untuk beri petunjuk kepada kami ,
cthnya :- sebelum ni anak saudara perempuanku ada ganguan, juga kaitankan tentang rumah kami tidak elok,...?
jadi adakah ia ada kaitan dgn ape yg mak & kakakku alami semalam?
ada yg kianat dgn rumah kami..?? dengan keluarga kami??
ye,..memang sukar utk dipercayai,.. 
tapi yg sukar itulah terpaksa kami perjelaskan,
kami perlu tau jawapannya....
herm memang adat kan didunia ni,
ketika kita susah, lemah, sakit, derita atau xberdaya,...
tiada siapa yang peduli, tiada siapa yg ingin ambil tahu,
tetapi bila kita agak senang,... baru ingin meniti kebahagiaan,...
ada saja yg iri, ada shj yg tidak senang,...
padahal x pernah sedarkah mereka kepayahan yg kami pikul sebelumnya? arhh itu mereka xpeduli kan?,,, yah,... 
itulah hakikat yg perlu aku faham bila hidup di dunia ini,...
ape pun,.. aku sgt berharap agar Tuhan tunjukkan aku dan org2 kesayanganku jalan yg terbaik,... & semoga mereka yg berniat jahat kepada kami akan insaf dn bertaubatla,.. aku tak mahu taw siapa yg buat,.. cuma aku harap mereka akan kembali kpd jalanNya,.. 
Disini aku sertakan sekali antara ikhtiar untuk kita melindungi keluarga & harta kita,.. keberkesanannya aku xberapa pasti cuma mungkin ia boleh membantu,...sentiasala ingat, kita hanya merancang,... Allah yg menentukan,
Sesuatu yg baik akan dibalas baik, sesuatu yg buruk yg burukkan jugaklah kita akan terima sbg balasnya,,,.. sentiasalah beringat Sesungguhnya Tuhan itu Maha Adil bagi setiap hambaNya,,..
 Aku berdoa,Semoga sahabat2ku, rakan ku, temanku & saudara islamku sentiasa dilindungiNya setiap masa & dijauhkan daripada kianat org2 yg bersifat pendendam, insyallah,..ok boleh cuba amalkan surah ni, rasenye xrugi pon kalau kita berikhtiar kan??

Untuk memagar diri , keluarga dan harta benda.
Caranya :
1. Untuk memagar diri, keluarga dan harta benda
2. Berdiri disatu penjuru rumah (katakan dihadapan rumah sebelah kanan) sambil menghadap penjuru rumah satu lagi iaitu dikiri rumah. Baca surah Al-fatihah diikuti Surah Yaasin ayat 1~9. Sambil baca, sambil berjalan menuju kepenjuru rumah satu lagi. (Ikut arah Tawaf Kaabah). Baca kombinasi ini di setiap penjuru iaitu sampai bertemu penjuru yang mula-mula. Jumlahnya 4 kali. Akhir sekali baca kombinasi ini sambil mengisyarat mendinding keseluruhan bumbung rumah.

Monday, September 6, 2010

Oh Mak Ai...



Dah dekat sebulan saye xupdate blog nie,...(so lazy! trok kan?)
herm biasala musim2 puasa ni cepat penat,
terutama sekali lepas je berbuka,...
memang mood nak tdo je... hihi...
tdo tu syoook kan???? :)
ha tpula kalau kate tidak,.

hari ini sye mengalami "flu symptom" lagik!,
haishh!... bile nak jumpa penawar kpd penyakit sye ni ek?
Hari tu pernah try buat treatment kat Permata Hijrah,
tapi perubahannye kejap je, pastu jadik balik..
agaknye saye ni mkn xpantang kot... nak buat mcm mane?
saye ni memang degil.... huhuhu

herm sekejap je dh nak raye kan?
cepat betol mase ni berlalu,
mcm masih segar di ingatan suasa raye thon lepas,..
pejam celik dh semakin tua dh sye ni,...
ehhh! 22 taon tua ke? blom kategori tua kot?
kamo rase?
 (perasan mcm ade org bace jek entry ni, haha... 
opss! I don't Care :P

Hari ini,hari yg agak payah utk sye,
hari ini, sy terpakse buat antara keputusan besar yg terpayah dlm idop sye,
(tapi sebenarnye xdela besar sgt kot,... hahaha!)
herm,saye pon still confius btol ke keputusan sye ni?
hey keputusan ape nie??
ehhh? eh? ape punye keputusan tu? 
yeea,,, sebenarnya sye telah dengan rendah diri menolak tawaran bekerja di sini,...
agak2 di mana ye??
di sini ler,....

herm tp sebenarnye bukan di sini, tapi di dalam bangunan ini, haha!
bodoh kan saye?
(ye sye memang agak bodow :(
ok! ok xpyh ckp lagik,...
kerana sy dh cukup dengar bebelan dari sane & sini,...

Oh Mak ai,...
 kenapa ye skrg baru saye dipanggil?
kenapa x dari awal tahun dlu, 
tyme sy btol2 perlukan kerja baru ble nak lari dari tempat kerja lame sye yg xbest tu? sy x dipanggil?
(actually sy sgt kecewa coz its too late!)
becuz of y?,...
cuz sy baru jerk bekerja di tempat baru sye ni,
baru jek 9 bulan,..
baru jek nak menapak,
baru jek nak cari pengalaman,
and the main point is,...
baru jek nak naik gaji! hehehe,...
memang, sy akui, iskandar adalah impian pekerja2, 
tambahan lagik bagi budah mentah yg baru nak bertatih mcm sye nie,...
 (sye terasa begitu kecik, adakah sy xberkeyakinan?)
mungkin?, herm sebenarnya saya xnak jadi pepatah
"Yang dikejar xdapat, yg dikendong berciciran"
saye xmahu jadi org tamak yg akan rugi,..
Yeah sye xnak jadik mcm tu,,...
sy mahu bermula dr bawah, sy mahu penuhkan pengalaman diri sye dulu,..
Walaupun gaji yg ditawarkan lebih tinggi,
tapi saye harap ia xkan butakan mata saye,
saye perlukan mase untuk membina kemampuan sy,
Tunggu Iskandar, saye pasti akan kembali,..
Insyallah kalau diberi peluang kedua satu hari nanti,..:)

herm bercakap tentang kerja,
saya agak tertanye-tanye,
apekah ini satu ujian @ petanda DariNya.,..
Kenapa saye mewah dengan tawaran2 swasta sahaja?
sedangkan impian & matlamat sye adalah ingin menjadi penjawat awam?
xlayak kah sye??
Dah dua kali sye datang interview,..
tapi due2 gagal,...amat terkilan tw,..

betolkah rumors yg mengatakan untuk dapat keje gov mesti ade kabel yg kuat?
ohhh,.. kalau begitu sungguh hampa la hati sye,
sye tiada kabel,...sye tiada surat sokongan menteri,
 sye bukan ade kenalan datuk (cuma cucu kpd datuk2 shj adela:)
jadi kalau begitu sye xkan dpt keje gov??
Herm,,mungkin inilah dinamakan rezeki,
Rezeki kerja gov belum ada utk sye,..
ehh, kenapa desperate sgt nk keje gov ni???
mungkin ini soalan anda untuk entry ni,...
(perasan lagik-mcm ade org bace!,, haha)
yaaa, sye mengaku!,...
I am so desperate to get job in gov!,...
Please wish me luck then k!,..:)


ok, the moral of the story is, kat mane2 keje pon same, bezanya,
tempat kerja yg terbaik adalah tempat kita dpt buat:-
   1. kerja yang boleh improve skill dalam diri kita.
       2. kerja yang mendatangkan hasil (gaji ler!) yg kita target.
                    & the main point is,....
                3. kerja yang kte suka & environment yg boleh buat kte hepy !
that's it!
Tanpa semua ciri2 di atas, kita xkan dapat bekerja dengan baik,
xpercaya?,... hem tepuk dada, tanyela selera k,.. :P

Thursday, August 19, 2010

~Mood Movie lala ~
Pagi yg biasa,
bersiap untuk ke tempat kerja,
tapi hari ni 'mood' ni agk 'on' 'off'
tahu x kenapa?
sebbnye kerana mlm td tdo agk lambat,...
kenapa
tdo lambat?
kerana mlm td sye melayan cerita
jepun,...
huhuu, no wonder la cm xde mood...

Habis shj membasuh pingan dan kemas meja
(selepas berbuka puasa - alhamdulillah, kenyang sudah!)
jam dah pkul 8.20, herm ape nak buat ni,
nak pergi terawih? dh lambat, perot pon tengah kekenyangan
(kemalasan! - terok kan?, xpe nanti sye pergi la tarawih :)
nak online, tapi broadband tiada mlm ni,
so ape nak bwt?

Terpandang pula robok cd
(robok means almari ye, ini bahasa org Johor)
cd korea & japan ku!
lamenye xtgok & tak diusik,
dah berhabok dh.. huhu
yeah idea!
sye pon ambil satu drama japan kegemaran iaitu

"DOUBLE SCORE"

Pernah dengar x?
lakonan hebat Sorimachi Takashi & Oshio Manabu,
Cerita dye berkisar tentang 2 anggota polis yg berbeza :

Bayangkan ape jadi bila :
Seorang pgwai polis bertindak semata-mata merujuk buku & peraturan
bekerja pula dgn seorang pgwai polis yang tak mementingkan populariti,selalu buat keputusan terburu2 &
langgar peraturan untuk selesaikan kes yg 95% berjaya..
mereka berdua bergabung menyelesaikan setiap kes2 jenayah di kawasan kawalan balai polis itu hingga semua kes dapat settle dgn mudah,
hanya mereka berdua yg selesaikan!
Hebatkan?
memang best sgt cerita ni,
rugi kalau xpernah tgok
bayangkanlah sye dh tgok drama ni hampir 10 kali kot,
tapi xpernah jemu taw,...
so dapat agk x cerita ni best cmne??

Tuesday, August 17, 2010

LANGKAWI FAMILY TRIP


My Best Memories Ever!

Cuti kali ni, cuti yg sgt bermakna buat sye,kenapa?...,,,
kerana sye bercuti bersama semua org kesayangan sye!
Yeaah!! indah sangat...Apabila dapat bersama keluarga tersayang, (+) lagik ble org yg ter"istimewa" dpt join sekali, xde yg lebih indah kn? :)
Herm, hari tu, kami nak bertolak pukul 12 tgh mlm...
mula2 sye dgr dpt sewa mpv yg best sket,
Woo,...ALPHARD, selesanyer!
tetapi,..
Last minute tbe2 mpv tu xdapat... huh bengang la jugk,
nasib ada van lain,..
toyota hiace pon jadik la..., janji sampai kan?

Bertolak jam 12 a.m, teros menuju ke parit raja B.P,
Huhu, untuk apa?.. amik org teristimewa tu la.. :)
sampai2 jek, semasa 'dye' nak dftar keluar kami terdengar bunyi dentuman kuat sgt!
"BOOOOOOOM"
ACCIDENT!... betul2 depan traffic light UTHM tu,
hbis remuk kereta Myvi tu kena rempuh dari belakang,
naseb pemandunye hanye cedera ringan...
ape lagi, semua polis dan safeguard pon meluru la kat tempat kejadian,...

Malam yg sebenarnye pagi tu berlalu agak lambat,
biasalah org selalu kata, perjalanan pergi memang panjang,
baliknye nanti akan jadi lebih cepat...
tah?kate org" sewaktu pergi setiap pokok &
tumbuhan memberi salam pada kita,
oleh kerana kita xmenjawabnye di waktu pergi,
waktu balik nanti mereka tak memberi salam lagi..
itulah sebabnya kita balik terasa cepat"
(kesahihannya sye xpasti- tapi ini kata2 org bijak pandai)

Beberapa R & R jugk la kami berhenti,
akhirnya pukul 12p.m kami sampai ke jeti kuala perlis,
barulah sye dapat rase bertapa jauhnye 'dye' belajar semasa Dip. dlu, 12 jam WoO..
Memang penat!, laen la naik flight,...hehehe

Pkul 2.30 ptg, sampaila kami di Jetty Point Kuah LANGKAWI,
Herm, not bad, memang happening jugak tyme tu,
even penat masing2 cm excited,
sambil tunggu kenderaan sewa kami sampai, ape lagik? posing la xabez2...
hahahaaa!! (eh sye suke!, suke lah!! :P)


(Posing kat jetty point)
Ok, cuba bygkan...
ada 9 org dewasa, 2 kanak2 & 1 bayi,
jumlahnya 12, & perlu naik toyota enova yg hanya untuk 8 org
Hahhhhh!???... mane muat,
dgn brg yg byk, org pon besar2 (kecuali sye!.. serius ni!!),
berhimpitlah kami satu mpv,
yg jadi mangsa semestinye sye..
syela yg kena duduk didepan beribakan adik gemok sye,...
(sebab tu jek tempat yg muat tok sye, kesian kan??)
Nasib tmpt menginap kami dekat... nasib baik!

Disebabkan kepenatan,
mlm baru kami keluar untuk mkn,

tapi dh x berhimpit lagi sebb sewa lagi satu kereta, nasib ada kereta :)
herm,tempat petama nak dituju kalau di langkawi,
sye pasti makcik2 semua tw,...
ape lagi shooping chocolate & brg rumah la di "HJ. Ismail Group", byk jugak la tempat yg kami pergi, satu lagi
di "Idaman Suri"

(Memang kena dgn namenye)

Malam tu hanya habes tu shooping & mkn,...

bermakne pembaziran berleluasa mlm tu... hihi

A


mboi nak mabok sye tgok mereka2 ni memborong,
(xkurengnye sye!... haha tp serius! murah!!!!)



Pagi Sabtu.. 7HB Ogos
semua bangon agk mls,..

Motif & matlamat hari ini adalah


"MARI MELAWAT LANGKAWI & MARI MENDALAMI SEJARAH!"

tibe2 sempat akakku memberi kata

Highlight

Langkawi for SHOOPING!!
(Biasalah makcik2 memg cm tu! not me k! haha)

Berikut adalah antara lokasi kunjungan kami & beserta sedikit komen :p
Cable Car( amat indah!),


(Indah kan??)

Telaga Tujuh ( air terjun jek pon!), Beras Terbakar (beras yg terbakar! ade kereta picanto lagik(kereta tuan punye rumah) ... hehe), Pantai Chenang ( Terpikir tyme tu jgn la dtg Tsunami, kami nak melawat je,:P), Underwater World ( herm no so bad la, harga?? too bad! haha) & tempat sejarah yg aku nantikan sgt nk pergi!
"Makam & Taman Lagenda Mahsuri"



( Gambar kami ter"sempoi"
Lokasi : makam mahsuri)

Terharu jugak melihat kisah Mahsuri ni, cian dye jd mangsa fitnah org yg berhati dengki,
cerita ni kisah lagenda, tapi dh terlalu byk terjadi kat luar sane,... hye dunia,...
ape nak jadi??

Tempat terakhir kami lawat petang tu ialah Dataran Lang,
herm memang BESAR gle! helang tu... hehe..., Hari kami dihabiskan dgn mkn,memandu (kaum lelaki), cuci mata & berposing (sye) dan habiskan duet kat poket (bagi makcik2 seperti akak, emak & akak iparku... haha!)
Memang mcm nak muntah tgok dowg ni shooping tw!

Puas berjalan, dpt pulak merasa satey paling sedap di langkawi!, ngat kat kajang je ade satey sedap cm ni, rupenye langkawi lagi sedap!... (Memang sedap tw!,)
Lokasinye depan kondo kami menginap,,...
kalau ke langkawi jgn lupe rase satay akak ni,
Lokasi : betul2 depan "Kondo Istana, Kuah", jgn xtry! rugi!

Malam ke-2 memang semua tdo xingat, esok kena bgon awal pagi tok bertolak balik,
ala kejapnye pergi...???, herm nak bwt mcm mane,
masing2 keja, ala lagipon bwt ape nak lame2, yg penting sume tempat kami dh lawat,
cume area pulau jek xsempat g...(xpe honeymoon nanti insyallah leh pergi :P)

Bertolak balik dengan amat kepenatan, tapi x terasa kerana terkenangkan saat2 indah bersama org2 tersayang, si 'dye' la yg melayan kerenah sye berposing sane & sini, amik gambar sye takot naik kereta kabel pon ade!... kureng btol!,(anyway still thank's a lot b b!)


melayan kerenah anak sedara yg bermacm ragam tu, mengenal erti sejarah & lagenda zaman dahulu kala, bershooping sakan xingat dunia (sampai kakakku ckp duet dye kena curi dgn toyol kecik, - padahal dye gune bwt shooping!... haha)
semuanya cukup indah,.,,, :)

ketika feri mula bergerak meninggalkan Jeti Kuah, hati ini rase sayu sgt, wuaaaaaaah! sedeh plak nak tinggalkan tempat lagenda ni.. :((, sedeh nak tinggalkan Helang BESAR tu!!


Seekor helang melintas di sebelah feri kami, seakan mengiringi kepulangan kami,
Sye akui keindahan Pulau Langkawi, pantainye yg mempesonakan, udara yg nyaman, permandangan terindah, rasenye xperlu lagi keluar negara, segalanya ada di Malaysia... ape tunggu lagi??? PERGILAH MELANCONG!
CUTI-CUTI MALAYSIA.....!! :)







Wednesday, August 11, 2010

DAMN Lazy!!



Yeah,,.sekarang saye berada pada zon
MALAS yang amat ketara..


Maaf, mungkin mood rajin akan
kembali x lama lagi...
Boleh tolong saye??,,,
tunjukkan jalan masuk ke
Zon R.A.J.I.N ???
(Blogger yg rajin? dengarkah? :)





Thursday, July 29, 2010

Untuk Renungan :)


Kawan- kawanku,
Jika terasa sunyi, bosan...
luangkanlah masa 5 minit saja untuk kisah ini....
Bacalah dengan hati yang tenang...
Klik Di bawah:

Tersentap sebentar bila membaca kisah ini,...
Tersedar terlalu jauh diri ini mengejar dunia hingga kadangkala lalai
menggapai akhirat....
Sedangkan di sana tempat abadi...

"Ya Allah, Ya Tuhanku,
Bantulah hambaMu ini Ya Allah...
Bantulah sekalian saudara islamku Ya. Allah,
Bimbinglah kami kejalanMu,
Sedarkan kami ketika kami hampir hanyut,
Kuatkan kami ketika kami diuji,
Teguhkan Iman kami, Teguhkan Niat kami,
Tiada TUHAN SELAIN ALLAH..
Hanya KepadaMu tempat kami bermohon...
Amin.."

(tq - AJrOben kerana menyampaikan :)

Wednesday, July 28, 2010


Yarh.... Akhirnya... Kini Pasti...
Ku merasai.... Mee Bandung B.P!...:P


Wah... baru saje lihat pasti rase kepingin mau mkn kan? kan?
Auranye amat Fuhhh!...best!!

Herm sebenarnya da almost 3 years
sye xjejak kaki kat B.P Town..
byk jgk la yg da berubah,
cuma sye jek xberubah-ubah...
coz still gilakan mee bandung B.P neh...hihi

At first, my mum just ajak merayap around ayer itam.., .

Tibe2...
My Abah said,
"Nak mkn mee bandung B.P?... ajak mady??
Wahhhh!... of course lol!

So after amek my b kart UTHM, then masa yg ditunggu-tunggu telah tiba...
Makan Tyme,....
Sedap Amat!...
tAMbah2 lagi mkn bersama kesayangan ku>
My Family, My Azri...and.. of coz My B b...!
(Cuma sekarang ade tambah sotong kurita?? cam pelik? = xsetuju)
Apepon... Mee Bandung B.P memang Terbaikkkk!!!
Cayalah...!
I love JOHOR :)
(act : this story is backdated. :P)


Saturday, July 24, 2010

Kehadiran Tidak Terduga

Di hening subuh ku terjaga dan lantas ku ke tandas dan mengambil wuduk menunaikan kewajipan seorang hamba. Sudah ku set masaku pagi nnti ade tournament futsal, so masa yg agk pnjg tidak ku sia2 kn utk tidor sketika. Jam tepat pukul 9 lantas roomate ku mgejut utk ke tournament. Ujan renyai2 di pgi hari, rase kesejukn yg amat. Game utk team aku agk lmbt ari ni dsbabkn ujan, 1st game maen mnang, 2nd game klah 2-1 huh sob... agk mngecewakn dstu. mybe xder luck utk team aku, reason yer dsbbkn pdang yg aglmbap dn licin, bola yg agk keras bwt kakiku sakit... jemmm... dn mgkin juge keserasian in team blom dpat dbace lgi... yer lar 1st torunament utk knal mngenal dn cube nasib... sehabis yer permainan aku membuka inbox handphne dn tertulis "dah smpi air hitam ni" dari si die... lantas aku membalas mesej yer itu "nk kmane jer tuh...?? ''ku tungu jwapan mesej yer xterbalas juge, terus ku dail dn menelefon si die dan die menjawab "tengah pilih bunga nie nk hias umah utk raye " dan aku jawab " ok pilih cantik2, bye". Sedang aku brehat inbox handphone ku menerima mesej yg brbyik "abah ajk masuk dlam uthm, bleyh masok ker.?" zaass... aku tertanye sktika nk jwab bleyh ke xbleyh... hahaha klu jwab xbleyh kang nnti owg dtg jauh2 ckp ape plk... so dgn rela hati aku menjawab "bleyh msok, ari nie ader aktiviti kt dlm." dgn spantas kilat aku tros ke bilik air utk mandi, yer larh bru lpas brsukn... trus ku mncapai bju mane yg ptot... dn inbox ku menerima mesej " dah sampi ni" ... huhu jemmm... stibanye dtmpt krete ku liht dye btapa cantik yer ari nie... huh terping sktika mlihat family yer skli... emak & ayah yer mnjemput mkn dluar skli... algkah trharu yer diriku ktika itu brcampur pule dgan buyik perut ku yg klaparan seperti mgetuk tong kosong di perutku... trus ayah yer memandu ke batu pahat utk memenuhi permintaan mee bandung si dye, aku ikut jer lar... ssudah habis mkn dhantar ye aku kembli ke uthm parit raja... langkah kluar dri kereta ckop mmbuatkn diriku brasa trharu dgn khadirn kluarge si dye dn tringt persoaln emak yer "brape lame kt sni mady?" "3tahun cik" jawabku... "dah tu bler yer nk masuk minang ika?" emak yer brtye skli lgi.. aku dan si dye tergelak sketika... ssudah pulang ke blik aku terpikir persoalan emak yer, aku perlu buktikan pada family ku dn family si dye yang aku akan memegang ijazah klas pertama, insyallah... aper yg penting akn ku kejar cita2 ku dhlu dn cintaku strusyer... ya allah permudahkn perjalan hidup ku, si dye, kluarga ku, kluarga si dye agar kami akan dstukan jua kelak... amin.... to my beloved one... i need u everytime, everyplace and until the end. take this time as our love enjoy journey...

Sunday, July 18, 2010

Loved Ones

Family is my life & my happiness,
When I was in trouble... they'll always b there 4 me..
My life is so meaningful cuz I have they all in my sight..

Not to 4get...
He is my only love,
When I was felt down, he comes to cheer me up...
He makes me laughing again..ohh.. so sweet my dear :)
No matter what, bad or be good.. they are always be the best part in my life...
L.O.V.E U A.L.L

My Friend...
Even we are rarely meet..
Even I don't have so much tyme to give u call...
U all always in my mind...


Monday, July 5, 2010

~SUATU KEPASTIAN~

Suatu hari,aku tak tahu kenapa diri aku xbermaya sgt.. makan xlalu, tdo xlena...(tp ni simptom2 org jatuh cinta - aku terpinjam je… haha)..selalu lepas balik keje aku mesti bukak tudung saji dlu.. ni x, selamba jek perot aku ni.. dah la lunch td aku xmakan, ape yg bwt aku kenyang ni ek?? huhu..kepala aku pening, minda aku rungsing..nak tdo awal la,:
aku terbagon jam 1.30 pagi...sebenarnya kerungsingan aku datang bermula beberapa hari sebelumnya,

petikan :b kate dia nak berhenti kerja, dapat tawaran degree kat uthm... aku terdiam...
aku duduk kat birai katil, termenung lama2... tadi aku tgok kat fb ramai kengkawan cerita pasal sambung blaja...aku tibe2 cm sedih... nape dowg dapat aku xdapat ek??... huh! stupid question!... "ble mase plak ko mohon cik pika oi...ko ngat ko anak raja tibe2 jek dtg surat tawaran sambung blaja?kalau dip tu memang la... ni degree kenalah pandai2 mohon sendiri.."opss baru sedar kesengalanku..haha.. hurm, aku tnye kat diri.. sebenarnya betul ke keputusan aku ni.. kenapa selepas 1 tahun tibe2 jadi ragu2 plak?,... ohhh no pika... pikir masak2 dulu... act. aku memang nak sambung study aku, tapi kalau sambung pon aku nak bwt part time jek, insyallah kalau ade rezki nanti... kenapa xnak bwt full time??...mesti kamo tertanya-tanya kan??(kalau tanyela-perasan jek aku ni)...act,aku ni bukan lah datang drpd family yg kaya raya, tmbah2 plak aku ni maintenance tinggi sket..(terok betul !tgh improve k!) abahku dh bersara, mak aku pun jage cucu jek, even dorg still ade pendapatan pon, aku rase cam xsampai aty lak nak biarkan dyeorg tanggung aku lagik... 4 tahun lagi... bukannye sekejap weh! duet pt?... xcukup la syg...huhu, sejak keja almost sthon ni, aku rase cm hepy sebab dapat balas pengorbanan dowg (even sedikit2.. insyallah ade rezki lebih aku bagila lebih),

~suatu kebanggaan yg xdapat digambarkan ble my parents puji ape yg aku dh beri depan saudara mara ku yg lain(bukan nak menunjuk tp 2la namenye family,,, even kte bagi sket or byk appreciate dye tetap lebih...(saya syg keluarga sy!haha)...oooh ok... back 2 da story.. mak aku penah tanye ko nak sambung blaja ke? aku diam, lame2 baru aku cakap xnak la mak, insyallah dpt keje gov. tetap nanti org amek part time space, utm kan dekat jek..." kadang2 aku cm menyesal gak napelah aku pilih course ni.. minat beb?? memang la minat tapi act mase depan tok gurl cm aku ni xcukup cerah, nak compare ngan kaum adam (even majoriti student sume pompuan), aku byk mintak pendapat dn nasihat dari org senior keliling aku,... & kesimpulannya due2 ade kelebihan,.... Cuma terpulang pada kte nak pilih jalan yg mane satu…sambung @ x.. seorang engineer civil penah ckp dgn aku cm ni " kamu nak sambung blaja? sy nasihatkan baik xperlu, cuba bayangkan dh la blaja susah2 degree civil,keje plak ngat senang nak dapat? cuba carikla berapa ramai company swasta yg amek perempuan jd engineer civil? boleh kira tau,itupun tgok kalau kamu ni memang btol2 berkebolehan @ x, last2 pakai cert dip jugak,(dh tu bwt ape amek degree?) hrapkan gov? kamu ingat kamu sorg yg mhon? beribu tau,lg satu,engineer keje xtentu mase,nanti dh kawen ingat ade suami yg leh tahan tgok isteri asyik kehulu kehilir, pergi site je xtentu mase..? pikirla,..kawan satu kelas ngan sy sampai skrg kerja kat tescola, giant la, lari course, nak wt cmne keje xde,,, even layak tp pengalaman xde, kemahiran pon kurang...sape nak amek bekerja, nak wtcmne??dh terlambat...

~aku menyampuk balik... tapi nape lelaki leh amek lak? ni cam xadil!... ha pasal tu lah nampak bezanya laki ngan pompuan, kalau kamu amek course akaun ke, medical ke sampai master pon xde masalah,peluang cerah, tapi ni civil.. engineering... bukan kate xsesuai... cuma kurang sesuai... lelaki memang kena sambung... sebab dye bakal jd ketua keluarga, selagi dye boleh naikkan taraf keluarga, selagi tula dye kena byk belajar..." aku terdiam ... tapi sy malu ngan kawan2... yela dorg cte pasal degree, sy ni dip je..time jumpe mesti tnye ble nak sambung... ape nak jawb??... la hbes skrg ni kamu xbelajar ke? kamu jgn lupe pengalaman tu juga tempoh kte belajar..sekarng pon bukan gaji kamu makin turun, kerja swasta ni dye xberapa pandang berapa tinggi kamu blaja, tapi berapa bijak kamu handle masalah..pandai bwt keje je gaji mesti naik,,." tp ok wt..act banyak benda yg kamu dapat blaja tau, kamu pun masih muda, silap2 empat tahun nanti pengalaman kamu dh jauh lagi tinggi daripada kawan2 degree kamu tu...silap2 gaji kamu pun lagi tinggi..." aku diam lagik… tp sy nak jadi engineer gk cm org laen, tittle 2, sape xnak?... nak jd engineer? kamu pun leh jd engineer.. cuma asst jekla... tapi sebenarnya byk keje engineer yg kamu dh taw buat kan? Ha… tu bukan engineer ke namenye?... hurm… kepala ku pening plak tibe2… huh dunia sekarang ni memang mencabar, tapi kalau kate rezki xkemana…

~mungkin haluan masing2 tu dh di tentukan rezkinya kan..hurm lame btol aku termenung malam tu,…. Nangis kering air mata, nanges balik, kering balik ar… haha (yg penting xde org Nampak… lalalala… padahal xtw apesal lak aku nanges ni… ape kess??) Lame2 aku fikir ade byk betulnya kata2 mereka yg bagi pendapat kat aku tu…

Now! baru aku faham kenapa my b betul2 kuat nak sambung study even sanggup berhenti kerja kat company yg menjadi impian ramai tue.. my b b said : sabar… nanti mesti ade rezki untuk ayg lak…, ye… aku semakin pasti… rezki aku adalah di dunia pekerjaan… Ya Allah… kau permudahkanlah urusanku, kesukaran pekerjaanku,murahkan la rezeki ku & berikanlah aku kebajikan lebih byk dari yg aku minta, hanya kepadaMu Tuhan hambaMu ini memohon… Semoga jalan ini yg terbaik untukku,,,,…. Untuk masa depan kami…. Amin…To My B B..: Gud Luck 4 your stdy… I’ll always b your no. one supporter!....Jiayok! … Jam pun tyme tu dh dekat pukul 2.30…nak tgok WC bukan team fav aku maen… ahhhh tdo la… esok pikir lagik….bersemangat sket tok keje! (tibe2 perot kembali terasa lapar Alhamdulillah selera makanku dh kembali…. Hahaaha)….tdola esok keje…. Lalalalala hari hari kerja..…

~me n My B B~

Friday, June 25, 2010

Lagenda Budak Setan

19/6/2010:Tarikh dan hari yg cukup bermakna bagi kami... dats our anniversary day. LOVE U SO MUCH sayang..!!! hopefully our relation will end with wedding... :D
Tepat pukul 2.30ptg kami tengok cerita lagenda budak setan... citer romantik dan sedih giler... tapi xsmpi thap untuk menangis mcm filem hindustan tuh... ape2 pon u all tgk trailer dye... zasss




Tuesday, June 22, 2010

sorry

sorry still under construction
akan aku update blog ku kembali setelah selesai ok kawan-kawan !

Sunday, June 20, 2010

Di sini ku temui kedamaian....

Kedamaian yang diimpikan semua insan,
Tercari-cari aku dimana perginya ketenangan...
Duet, shopping, berhibur, makan & tdo...
Hanya membuat aku bahagia... tetapi
ketenangan hanya dapat ku rasai bila
Sujud mengadapNya di Malam Hari...
Barulah ku sedar...
Maha HebatNya KurniaanMu Ya Tuhan...
Hari ini yg indah...sgt bersyukur dgn nikmatmu Tuhan.....