Tuesday, August 17, 2010

LANGKAWI FAMILY TRIP


My Best Memories Ever!

Cuti kali ni, cuti yg sgt bermakna buat sye,kenapa?...,,,
kerana sye bercuti bersama semua org kesayangan sye!
Yeaah!! indah sangat...Apabila dapat bersama keluarga tersayang, (+) lagik ble org yg ter"istimewa" dpt join sekali, xde yg lebih indah kn? :)
Herm, hari tu, kami nak bertolak pukul 12 tgh mlm...
mula2 sye dgr dpt sewa mpv yg best sket,
Woo,...ALPHARD, selesanyer!
tetapi,..
Last minute tbe2 mpv tu xdapat... huh bengang la jugk,
nasib ada van lain,..
toyota hiace pon jadik la..., janji sampai kan?

Bertolak jam 12 a.m, teros menuju ke parit raja B.P,
Huhu, untuk apa?.. amik org teristimewa tu la.. :)
sampai2 jek, semasa 'dye' nak dftar keluar kami terdengar bunyi dentuman kuat sgt!
"BOOOOOOOM"
ACCIDENT!... betul2 depan traffic light UTHM tu,
hbis remuk kereta Myvi tu kena rempuh dari belakang,
naseb pemandunye hanye cedera ringan...
ape lagi, semua polis dan safeguard pon meluru la kat tempat kejadian,...

Malam yg sebenarnye pagi tu berlalu agak lambat,
biasalah org selalu kata, perjalanan pergi memang panjang,
baliknye nanti akan jadi lebih cepat...
tah?kate org" sewaktu pergi setiap pokok &
tumbuhan memberi salam pada kita,
oleh kerana kita xmenjawabnye di waktu pergi,
waktu balik nanti mereka tak memberi salam lagi..
itulah sebabnya kita balik terasa cepat"
(kesahihannya sye xpasti- tapi ini kata2 org bijak pandai)

Beberapa R & R jugk la kami berhenti,
akhirnya pukul 12p.m kami sampai ke jeti kuala perlis,
barulah sye dapat rase bertapa jauhnye 'dye' belajar semasa Dip. dlu, 12 jam WoO..
Memang penat!, laen la naik flight,...hehehe

Pkul 2.30 ptg, sampaila kami di Jetty Point Kuah LANGKAWI,
Herm, not bad, memang happening jugak tyme tu,
even penat masing2 cm excited,
sambil tunggu kenderaan sewa kami sampai, ape lagik? posing la xabez2...
hahahaaa!! (eh sye suke!, suke lah!! :P)


(Posing kat jetty point)
Ok, cuba bygkan...
ada 9 org dewasa, 2 kanak2 & 1 bayi,
jumlahnya 12, & perlu naik toyota enova yg hanya untuk 8 org
Hahhhhh!???... mane muat,
dgn brg yg byk, org pon besar2 (kecuali sye!.. serius ni!!),
berhimpitlah kami satu mpv,
yg jadi mangsa semestinye sye..
syela yg kena duduk didepan beribakan adik gemok sye,...
(sebab tu jek tempat yg muat tok sye, kesian kan??)
Nasib tmpt menginap kami dekat... nasib baik!

Disebabkan kepenatan,
mlm baru kami keluar untuk mkn,

tapi dh x berhimpit lagi sebb sewa lagi satu kereta, nasib ada kereta :)
herm,tempat petama nak dituju kalau di langkawi,
sye pasti makcik2 semua tw,...
ape lagi shooping chocolate & brg rumah la di "HJ. Ismail Group", byk jugak la tempat yg kami pergi, satu lagi
di "Idaman Suri"

(Memang kena dgn namenye)

Malam tu hanya habes tu shooping & mkn,...

bermakne pembaziran berleluasa mlm tu... hihi

A


mboi nak mabok sye tgok mereka2 ni memborong,
(xkurengnye sye!... haha tp serius! murah!!!!)



Pagi Sabtu.. 7HB Ogos
semua bangon agk mls,..

Motif & matlamat hari ini adalah


"MARI MELAWAT LANGKAWI & MARI MENDALAMI SEJARAH!"

tibe2 sempat akakku memberi kata

Highlight

Langkawi for SHOOPING!!
(Biasalah makcik2 memg cm tu! not me k! haha)

Berikut adalah antara lokasi kunjungan kami & beserta sedikit komen :p
Cable Car( amat indah!),


(Indah kan??)

Telaga Tujuh ( air terjun jek pon!), Beras Terbakar (beras yg terbakar! ade kereta picanto lagik(kereta tuan punye rumah) ... hehe), Pantai Chenang ( Terpikir tyme tu jgn la dtg Tsunami, kami nak melawat je,:P), Underwater World ( herm no so bad la, harga?? too bad! haha) & tempat sejarah yg aku nantikan sgt nk pergi!
"Makam & Taman Lagenda Mahsuri"



( Gambar kami ter"sempoi"
Lokasi : makam mahsuri)

Terharu jugak melihat kisah Mahsuri ni, cian dye jd mangsa fitnah org yg berhati dengki,
cerita ni kisah lagenda, tapi dh terlalu byk terjadi kat luar sane,... hye dunia,...
ape nak jadi??

Tempat terakhir kami lawat petang tu ialah Dataran Lang,
herm memang BESAR gle! helang tu... hehe..., Hari kami dihabiskan dgn mkn,memandu (kaum lelaki), cuci mata & berposing (sye) dan habiskan duet kat poket (bagi makcik2 seperti akak, emak & akak iparku... haha!)
Memang mcm nak muntah tgok dowg ni shooping tw!

Puas berjalan, dpt pulak merasa satey paling sedap di langkawi!, ngat kat kajang je ade satey sedap cm ni, rupenye langkawi lagi sedap!... (Memang sedap tw!,)
Lokasinye depan kondo kami menginap,,...
kalau ke langkawi jgn lupe rase satay akak ni,
Lokasi : betul2 depan "Kondo Istana, Kuah", jgn xtry! rugi!

Malam ke-2 memang semua tdo xingat, esok kena bgon awal pagi tok bertolak balik,
ala kejapnye pergi...???, herm nak bwt mcm mane,
masing2 keja, ala lagipon bwt ape nak lame2, yg penting sume tempat kami dh lawat,
cume area pulau jek xsempat g...(xpe honeymoon nanti insyallah leh pergi :P)

Bertolak balik dengan amat kepenatan, tapi x terasa kerana terkenangkan saat2 indah bersama org2 tersayang, si 'dye' la yg melayan kerenah sye berposing sane & sini, amik gambar sye takot naik kereta kabel pon ade!... kureng btol!,(anyway still thank's a lot b b!)


melayan kerenah anak sedara yg bermacm ragam tu, mengenal erti sejarah & lagenda zaman dahulu kala, bershooping sakan xingat dunia (sampai kakakku ckp duet dye kena curi dgn toyol kecik, - padahal dye gune bwt shooping!... haha)
semuanya cukup indah,.,,, :)

ketika feri mula bergerak meninggalkan Jeti Kuah, hati ini rase sayu sgt, wuaaaaaaah! sedeh plak nak tinggalkan tempat lagenda ni.. :((, sedeh nak tinggalkan Helang BESAR tu!!


Seekor helang melintas di sebelah feri kami, seakan mengiringi kepulangan kami,
Sye akui keindahan Pulau Langkawi, pantainye yg mempesonakan, udara yg nyaman, permandangan terindah, rasenye xperlu lagi keluar negara, segalanya ada di Malaysia... ape tunggu lagi??? PERGILAH MELANCONG!
CUTI-CUTI MALAYSIA.....!! :)







5 comments:

Che Armster said...

hmmm terasa macam nak pegi sana plak lepas raya nanti

Anonymous said...

story besh yer.. ;)

ShAFiQaH BtE RahMaN said...

CHE Armster!... great!, hapy holiday then :)

lassiegewdix said...

besh siot dpt g nan pkwe ! :P

ShAFiQaH BtE RahMaN said...

best yunk!, ape lagi marilah melancong :)