Monday, July 5, 2010

~SUATU KEPASTIAN~

Suatu hari,aku tak tahu kenapa diri aku xbermaya sgt.. makan xlalu, tdo xlena...(tp ni simptom2 org jatuh cinta - aku terpinjam je… haha)..selalu lepas balik keje aku mesti bukak tudung saji dlu.. ni x, selamba jek perot aku ni.. dah la lunch td aku xmakan, ape yg bwt aku kenyang ni ek?? huhu..kepala aku pening, minda aku rungsing..nak tdo awal la,:
aku terbagon jam 1.30 pagi...sebenarnya kerungsingan aku datang bermula beberapa hari sebelumnya,

petikan :b kate dia nak berhenti kerja, dapat tawaran degree kat uthm... aku terdiam...
aku duduk kat birai katil, termenung lama2... tadi aku tgok kat fb ramai kengkawan cerita pasal sambung blaja...aku tibe2 cm sedih... nape dowg dapat aku xdapat ek??... huh! stupid question!... "ble mase plak ko mohon cik pika oi...ko ngat ko anak raja tibe2 jek dtg surat tawaran sambung blaja?kalau dip tu memang la... ni degree kenalah pandai2 mohon sendiri.."opss baru sedar kesengalanku..haha.. hurm, aku tnye kat diri.. sebenarnya betul ke keputusan aku ni.. kenapa selepas 1 tahun tibe2 jadi ragu2 plak?,... ohhh no pika... pikir masak2 dulu... act. aku memang nak sambung study aku, tapi kalau sambung pon aku nak bwt part time jek, insyallah kalau ade rezki nanti... kenapa xnak bwt full time??...mesti kamo tertanya-tanya kan??(kalau tanyela-perasan jek aku ni)...act,aku ni bukan lah datang drpd family yg kaya raya, tmbah2 plak aku ni maintenance tinggi sket..(terok betul !tgh improve k!) abahku dh bersara, mak aku pun jage cucu jek, even dorg still ade pendapatan pon, aku rase cam xsampai aty lak nak biarkan dyeorg tanggung aku lagik... 4 tahun lagi... bukannye sekejap weh! duet pt?... xcukup la syg...huhu, sejak keja almost sthon ni, aku rase cm hepy sebab dapat balas pengorbanan dowg (even sedikit2.. insyallah ade rezki lebih aku bagila lebih),

~suatu kebanggaan yg xdapat digambarkan ble my parents puji ape yg aku dh beri depan saudara mara ku yg lain(bukan nak menunjuk tp 2la namenye family,,, even kte bagi sket or byk appreciate dye tetap lebih...(saya syg keluarga sy!haha)...oooh ok... back 2 da story.. mak aku penah tanye ko nak sambung blaja ke? aku diam, lame2 baru aku cakap xnak la mak, insyallah dpt keje gov. tetap nanti org amek part time space, utm kan dekat jek..." kadang2 aku cm menyesal gak napelah aku pilih course ni.. minat beb?? memang la minat tapi act mase depan tok gurl cm aku ni xcukup cerah, nak compare ngan kaum adam (even majoriti student sume pompuan), aku byk mintak pendapat dn nasihat dari org senior keliling aku,... & kesimpulannya due2 ade kelebihan,.... Cuma terpulang pada kte nak pilih jalan yg mane satu…sambung @ x.. seorang engineer civil penah ckp dgn aku cm ni " kamu nak sambung blaja? sy nasihatkan baik xperlu, cuba bayangkan dh la blaja susah2 degree civil,keje plak ngat senang nak dapat? cuba carikla berapa ramai company swasta yg amek perempuan jd engineer civil? boleh kira tau,itupun tgok kalau kamu ni memang btol2 berkebolehan @ x, last2 pakai cert dip jugak,(dh tu bwt ape amek degree?) hrapkan gov? kamu ingat kamu sorg yg mhon? beribu tau,lg satu,engineer keje xtentu mase,nanti dh kawen ingat ade suami yg leh tahan tgok isteri asyik kehulu kehilir, pergi site je xtentu mase..? pikirla,..kawan satu kelas ngan sy sampai skrg kerja kat tescola, giant la, lari course, nak wt cmne keje xde,,, even layak tp pengalaman xde, kemahiran pon kurang...sape nak amek bekerja, nak wtcmne??dh terlambat...

~aku menyampuk balik... tapi nape lelaki leh amek lak? ni cam xadil!... ha pasal tu lah nampak bezanya laki ngan pompuan, kalau kamu amek course akaun ke, medical ke sampai master pon xde masalah,peluang cerah, tapi ni civil.. engineering... bukan kate xsesuai... cuma kurang sesuai... lelaki memang kena sambung... sebab dye bakal jd ketua keluarga, selagi dye boleh naikkan taraf keluarga, selagi tula dye kena byk belajar..." aku terdiam ... tapi sy malu ngan kawan2... yela dorg cte pasal degree, sy ni dip je..time jumpe mesti tnye ble nak sambung... ape nak jawb??... la hbes skrg ni kamu xbelajar ke? kamu jgn lupe pengalaman tu juga tempoh kte belajar..sekarng pon bukan gaji kamu makin turun, kerja swasta ni dye xberapa pandang berapa tinggi kamu blaja, tapi berapa bijak kamu handle masalah..pandai bwt keje je gaji mesti naik,,." tp ok wt..act banyak benda yg kamu dapat blaja tau, kamu pun masih muda, silap2 empat tahun nanti pengalaman kamu dh jauh lagi tinggi daripada kawan2 degree kamu tu...silap2 gaji kamu pun lagi tinggi..." aku diam lagik… tp sy nak jadi engineer gk cm org laen, tittle 2, sape xnak?... nak jd engineer? kamu pun leh jd engineer.. cuma asst jekla... tapi sebenarnya byk keje engineer yg kamu dh taw buat kan? Ha… tu bukan engineer ke namenye?... hurm… kepala ku pening plak tibe2… huh dunia sekarang ni memang mencabar, tapi kalau kate rezki xkemana…

~mungkin haluan masing2 tu dh di tentukan rezkinya kan..hurm lame btol aku termenung malam tu,…. Nangis kering air mata, nanges balik, kering balik ar… haha (yg penting xde org Nampak… lalalala… padahal xtw apesal lak aku nanges ni… ape kess??) Lame2 aku fikir ade byk betulnya kata2 mereka yg bagi pendapat kat aku tu…

Now! baru aku faham kenapa my b betul2 kuat nak sambung study even sanggup berhenti kerja kat company yg menjadi impian ramai tue.. my b b said : sabar… nanti mesti ade rezki untuk ayg lak…, ye… aku semakin pasti… rezki aku adalah di dunia pekerjaan… Ya Allah… kau permudahkanlah urusanku, kesukaran pekerjaanku,murahkan la rezeki ku & berikanlah aku kebajikan lebih byk dari yg aku minta, hanya kepadaMu Tuhan hambaMu ini memohon… Semoga jalan ini yg terbaik untukku,,,,…. Untuk masa depan kami…. Amin…To My B B..: Gud Luck 4 your stdy… I’ll always b your no. one supporter!....Jiayok! … Jam pun tyme tu dh dekat pukul 2.30…nak tgok WC bukan team fav aku maen… ahhhh tdo la… esok pikir lagik….bersemangat sket tok keje! (tibe2 perot kembali terasa lapar Alhamdulillah selera makanku dh kembali…. Hahaaha)….tdola esok keje…. Lalalalala hari hari kerja..…

~me n My B B~

1 comment:

Nurdyana said...

kepastian apakah?